Cele mai bune vinuri italiene. 10 recomandări pentru orice meniu

Italia... Este de ajuns să pronunți numele țării din peninsulă și în minte ți se desfășoară imagini cu simbolurile Romei, cu dealurile acoperite de podgorii ale Toscanei și cu mesele pe care stau preparate delicioase și pahare cu vin nobil. Italia este una dintre țările cu tradiții culinare și vinicole de excepție, așa că, dacă vrei să-i simți spiritul, trebuie să-i guști mâncarea și vinurile. Poți gusta vinurile italiene la ele acasă, dar și la tine. Ți-am pregătit o listă cu 10 recomandări pe care nu trebuie să le ratezi dacă iubești vinul. Hai să le descoperim cu tot ce au mai bun!


Masi Boscaini Osar Rosso del Veronese

Realizat din struguri nobili Oseleta, Osar Rosso del Veronese este un vin complex, care are caracter, dar și finețe. Notele de afine, mure, ciocolată și pământ completează perfect taninii, iar aciditatea se integrează perfect în buchet. 


Massi Boscaini Mazzano

Regiunea Veneto este propice pentru cultivarea unor struguri de tradiție, ca Rondinella, Corvina și Molinara. Toate cele trei soiuri se folosesc pentru realizarea acestui vin roșu, cu gust intens. Strugurii se usucă o iarnă întreagă înainte de a fi transformați în vin. În acest mod, aromele devin mai puternice, iar conținutul de zahăr mare contribuie la obținerea unei concentrații ridicate de alcool. Massi Boscaini Mazzano este corpolent și persistă mult după degustare. Aromele sale sunt de căpșune, fructe de pădure și cireșe.


Casa Canevel Setage Prosecco DOCG Brut Magnum

Prosecco este un vin emblematic pentru Italia, iar crama Casa Canevel îl produce atent, din struguri Glara și Chardonnay de calitate maximă. Rezultatul este un vin cu bule perlate fine, ideal pentru a fi servit rece într-o zi de vară la aperitiv. Setage Prosecco DOCG Brut Magnum are note fine de condimente și mere galbene și gust mineral datorat solului argilos cu substrat marin în care cresc strugurii.


Foss Marai de Marai Extra Dry

Foss Marai de Marai Extra Dry este un spumant obținut din soiul Glera și soiuri native regiunii deluroase Alto Trevigiano. Este un vin cu nuanțe luminoase, elegant și puternic marcat de arome fructate, în special de note de fructe proaspete de livadă.


Villa Caffegio Chianti Classico Riserva

Nu poți să vorbești despre Toscana fără să aduci în discuție vinul emblematic al zonei. Chianti este un vin roșu care încântă mii de oameni, datorită gustului echilibrat. Chianti Classico se produce doar în regiunea originală, iar cocoșul negru de pe gâtul sticlei indică faptul că Villa Caffegio face parte din asociația producătorilor locali care păstrează standardul vinului la cele mai înalte cote. Aromele de vanilie, cireșe, căpșuni, tutun de pipă se îmbină armonios și persistă după degustare.


San Martino Pinot Grigio delle Venezie

Pinot Grigio este un soi de struguri nobili. Dacă îți plac vinurile albe ușoare, nu ai cum să ratezi acest vin sec, ideal pentru aperitive și risotto. Aromele sunt discrete, iar la degustare vei simți note de fructe albe, migdale și flori. 


Massi Vespa Terregiunte

Puține cupaje se compară cu Massi Vespa Terregiunte, un vin care unește gustul sudului cu echilibrul nordului. Soiurile Corvina, Rondinella, Molinara și Primitivo, toate roșii, sunt procesate prin tehnica Appassimento care presupune păstrarea strugurilor peste iarnă pentru ca zaharurile să se concentreze sau sunt lăsate direct pe ciorchine, pentru ca aromele iernii să pătrundă adânc în strugure. Cupajul este maturat în butoaie mici de stejar din Franța, iar îmbătrânirea în sticlă le definitivează gustul. Massi Vespa Terregiunte are note balsamice și arome de cireșe amare, tabac, mirt, prune și cacao. Gustul sec îmbină taninii cu notele de cacao, cireșe dulci și vișine.  


Donelli Pignoletto

Emilia Romagna este o regiune din centrul Italiei care este deseori eclipsată de vecina Toscana. Dar și aici se găsesc produse culinare și vinicole de excepție. Donelli Pignoletto este un vin alb, dulce, cu reflexe aurii-verzui. Aromele sunt discrete, iar notele de gust sunt fructate. Vei identifica gust de pere, caisă, citrice și flori, bine integrate de aciditatea moderată.


Val delle Rose Cecchi Aurelio Maremma 

Val delle Rose este o cramă din Toscana care produce vinuri diverse, printre care și acest amestec splendid de Cabernet Franc și Merlot. Este un vin rubiniu, cu nuanțe intense, care se potrivește cu numeroase preparate din carne, inclusiv mezeluri tradiționale italiene. Vinul este catifelat, dar are arome puternice de fructe roșii coapte, rodie, vanilie, condimente, piper și ciocolată. 


Bulgarini Chiaretto Riviera del Garda Clasico

Dealurile Garda din regiunea Brescia oferă condiții perfecte pentru cultivarea unor soiuri tradiționale ca Sangiovese, Groppello, Marzemino și Barbera. Toate patru se combină într-un cupaj unic, de culoare rosé, cu străluciri purpurii. Aromele predominante din componența vinului sunt trandafirul sălbatic și piersica. Notele de cireșe amare și piper alb lasă loc după degustare unui postgust cu note ușor sărate, specifice terroirului din regiunea deluroasă a Bresciei.  


Vinurile italiene sunt aromate, echilibrate și potențează gustul preparatelor, dacă le asociezi corect. Include cele 10 vinuri pe care ți le-am prezentat în meniurile tale și vei fi încântat.