Utilizam cookies pentru ca dumneavostra sa aveti o experienta cat mai placuta. Pentru a ne conforma noii directive e-Privacy, trebuie sa primim acordul dumneavosatra pentru a seta cookie-urile. Afla mai multe.
Soiuri de struguri pentru vin. Ghid complet cu recomandări și caracteristici
Se știe că strugurii sunt materia primă pentru vin, însă pentru a obține o băutură de calitate nu poți folosi orice soi. Strugurii se împart în două mari categorii dintre care una este reprezentată de soiurile de struguri pentru vin, iar cealaltă de soiurile de struguri pentru consum.
În întreaga lume, sunt cunoscute o sumedenie de soiuri de struguri pentru vinificație, iar în cele ce urmează ne-am propus să facem o trecere în revistă a celor mai cunoscute dintre ele.
Acestea se clasifică în funcție de o serie de criterii, precum zona de proveniență, culoare, gust și tipurile de vin alb sau tipurile de vin roșu care se obțin din ele. Având în vedere proprietățile lor atât de diferite, e greu de precizat care este cel mai bun soi de struguri pentru vin, întrucât o astfel de opinie este subiectivă și ține de preferințele fiecăruia.
Noi vom prezenta principalele soiuri și caracteristicile lor, urmând ca pasionații de vinuri să-și facă o părere despre care dintre ele poate fi considerat cel mai bun.
Soiuri de struguri românești
În această categorie, se regăsesc o serie de soiuri de struguri pentru vinurile albe, cât și soiuri de struguri roșii, a căror faimă a depășit de mult hotarele țări. Vinurile autohtone sunt cunoscute în întreaga lume, iar soiurile de struguri românești pentru vin se bucură de aceeași notorietate cu acelea din cele mai renumite zone viticole.
Soiuri de struguri pentru vin alb
Podgoriile românești au dat câteva soiuri foarte cunoscute de struguri pentru vin alb. Dintre acestea:
Tămâioasa românească
Este un soi de struguri pentru vin alb dulce ale cărui origini sunt Grecia Antică și care se cultivă în România de mai bine de 2.000 de ani.
Soiul are o aromă accentuată cu puternice note de caise, pepene galben sau ananas și un buchet cu nuanțe florale.
Ciorchinii au boabe dense, de culoare galben-aurie, cu pete roșiatice pe părțile expuse la soare.
Vinul de Tămâioasă poate fi consumat imediat cum a fermentat sau poate fi pus la învechit în butoaie din lemn.
Grasa de Cotnari
Grasa de Cotnari poate fi considerată în egală măsură un soi de struguri pentru vin alb sec dar și un soi pentru vinurile demiseci sau chiar demidulci.
Este un soi specific zonei Moldovei, provenit din podgoria Cotnari, unde este cultivat din cele mai vechi timpuri.
Vinurile seci obținute din Grasă de Cotnari au arome de caisă, piersică și măr, în timp ce în vinurile dulci se simte aroma de miere, stafide, nuci verzi și migdale.
Boabele de pe ciorchine sun neuniforme ca mărime și au o culoare galben-verzuie.
Pentru a obține vinuri de calitate, strugurii trebuie culeși târziu, când deja au început să se stafidească și au apărut primele semne ale atacurilor putregaiului nobil.
Galbena de Odobești
Lesne de înțeles că soiul este cultivat cu precădere în podgoriile din zona viticolă Odobești, însă culturi similare pot fi întâlnite și în alte zone ale țării. Tocmai datorită faptului că are o răspândire națională, Galbena de Odobești a căpătat de-a lungul timpului și alte denumiri, în funcție de zona geografică.
Astfel, în Moldova, soiul mai este denumit Poamă Galbenă, Bucium de Poamă Galbenă sau Galbenă de Căpătanu, în timp ce în Muntenia i se mai spune Galbenă Grasă.
Indiferent de denumire, strugurii dau vinuri seci sau demiseci îmbogățite cu arome florale.
Băut proaspăt, este un vin răcoritor, iar pe măsură ce este lăsat să se învechească, dobândește note de oxidare care îl transformă într-un vin nobil.
Soiuri de struguri pentru vin roșu
Sursa foto: https://unsplash.com/photos/aF1NPSnDQLw
Și la acest capitol, România stă foarte bine, putându-se mândri cu unele soiuri de struguri pentru vin roșu care au făcut istorie. În această categorie, intră și soiurile de struguri pentru vin rosé, considerat un vin ușor, care poate fi băut cu orice ocazie.
Feteasca Neagră
Sudul Moldovei și estul Munteniei sunt primele regiuni în care a fost cultivat acest soi, însă, ulterior, acesta s-a extins și în alte podgorii din țară. Chiar și viticultorii străini s-au arătat încântați de Feteasca Neagră, așa că nu este de mirare că soiul este frecvent întâlnit și în afara țării.
Deși recunoscut pentru vinurile roșii, Feteasca Neagră este unul dintre cele mai apreciate soiuri de struguri pentru vin rosé.
Aromele diferă în funcție de tehnicile de vinificație folosite, de la cele de fructe de pădure, vișine sau prune până la cele de scorțișoară, vanilie și piper negru.
De asemenea vinurile mai vechi dobândesc o aromă plăcută de coajă de pâine neagră.
Busuioaca de Bohotin
Mulți consideră Busuioaca de Bohotin echivalentul Tămâioasei Românești pentru soiurile de vin roșu, fapt pentru care i se mai spune și Tămâioasă de Bohotin. Așadar, este cel mai cunoscut soi de struguri pentru vin roșu dulce, fiind folosit și pentru obținerea de vinuri spumante.
Zona de origine este în podgoriile de pe raza localității ieșene Bohotin, acolo unde condițiile climatice sunt cele mai potrivite pentru acest soi. Totuși, Busuioaca de Bohotin s-a adaptat foarte bine și în podgoriile de la Dealu Mare, astfel că acestea sunt principalele zone viticole în care este cultivat soiul respectiv.
Vinurile de Busuioacă au o nuanță cărămizie, iar buchetul conține arome de trandafir, miere, busuioc, căpșune sau fragi.
Băbeasca Neagră
Acest soi se regăsește sub cel puțin 80 de denumiri diferite, căpătate de-a lungul timpului în zonele viticole în care a fost preluat. În afară de România, Republica Moldova, Ucraina și Daghestan sunt principalele țări care cultivă Băbească Neagră.
Arealul nu se limitează doar la aceste țări, soiul traversând chiar și Oceanul pentru a fi cultivat și în Statele Unite.
Podgoriile de la Nicorești sunt locul de origine al acestui soi care se cultivă în prezent și în sudul Moldovei, Dobrogea și Banat.
Ușor de recunoscut datorită culorii roșu-rubiniu, vinul de Băbească are o aromă de cireșe amărui și prune uscate, combinată cu tonuri florale de violete, iriși și bujori.
Soiuri de struguri străine
Nu doar soiurile românești fac deliciul iubitorilor de vin, acestea fiind completate cu soiuri străine cultivate de secole.
În întreaga lume, există la acest moment nenumărate crame și case de vinuri care au ajuns cunoscute datorită acestor soiuri pe care le-au creat și le-au dezvoltat de la o generație la alta. Fie că este vorba despre soiuri pentru vinuri demidulci, seci sau demiseci, acestea sunt cunoscute și apreciate pe întreg mapamondul.
Soiuri de struguri pentru vin alb
Sursa foto: https://unsplash.com/photos/OCRyWB2NOjM
Franța este unul dintre cei mai importanți producători de vinuri albe de cea mai bună calitate și tot de aici provin cele mai cunoscute soiuri.
Chardonnay
Originar din regiunea franceză Burgundia, Chardonnay este unul dintre cele mai cunoscute soiuri de vin din lume. Notorietatea pe care și-a dobândit-o se datorează și faptului că este unul dintre cele trei soiuri acceptate pentru producerea șampaniei.
Cele mai întinse podgorii sunt în Franța, însă și viticultorii români au preluat acest soi pe care îl cultivă preponderent în Moldova, Transilvania și Dobrogea. Cea mai mare podgorie de Chardonnay din România poate fi găsită la Murfatlar.
Sauvignon Blanc
Vorbim despre un alt soi de origine franțuzească, întâlnit însă și în Italia, Noua Zeelandă, Africa de Sud și Statele Unite. Și România s-a alăturat țărilor care cultivă Sauvignon Blanc, însă nu se ridică la nivelul marilor producători.
Vinul tânăr are arome ușoare de iasomie, iar dacă este lăsat la învechit cel puțin doi ani, capătă o aromă de pepene galben.
Pinot Gris
Este originar din zona viticolă a Burgundiei, iar vinurile obținute din acest soi sunt caracterizate de un nivel mai scăzut de alcool.
Aromele sunt însă bogate și variate, ceea ce face din Pinot Gris un vin ușor, cu gust plăcut, ideal pentru a fi servit alături de un platou cu brânzeturi sau fructe de mare.
Soiuri de struguri pentru vinul roșu
Lista soiurilor străine folosite pentru obținerea vinului roșu este foarte lungă, iar noi am selectat doar câteva dintre cele mai cunoscute.
Pinot Noir
Denumirea acestui soi se datorează formei bobului de strugure, care este asemănătoare cu cea a unui con de pin. Bobul are pielița subțire, ceea ce îl face foarte vulnerabil, iar din acest motiv, viticultorii care cultivă acest soi înregistrează deseori pierderi.
Prin urmare, este un soi greu de cultivat, însă vinul obținut este de cea mai bună calitate, cu arome fine de zmeură și căpșune.
Merlot
Este unul dintre cel mai răspândite soiuri de struguri pentru vinurile roșii și își are originile în podgoriile din regiunea franceză Bordeaux. Franța, Italia, Chile și Africa de Sud sunt cei mai importanți producători de Merlot, însă acest soi a ajuns în majoritatea regiunilor viticole din întreaga lume.
Vinurile obținute din Merlot au o aromă plăcută de mere și prune, fiind ținute de obicei la maturat înainte de a fi consumate.
Cabernet Sauvignon
Vinurile din acest soi sunt apreciate în mod special pentru aroma lor, care devine mai accentuată pe măsură ce vinul se învechește. La început, aroma are note pronunțate de stafide, însă, odată cu trecerea timpului, se îmbogățește cu nuanțe de violete tabac, cedru și piele.
De asemenea alte nuanțe specifice vinurilor din acest soi sunt cele de coacăze, ciocolată neagră, vanilie, piper verde, mentă și cireșe negre.
Deși soiul de struguri din care este obținut are o influență importantă asupra calității vinului, acesta nu este singurul detaliu care contează. Momentul recoltării, calitatea boabelor și metodele de vinificație sunt la fel de importante, dacă vrei să obții un vin de cea mai bună calitate.