https://www.pexels.com/photo/crop-man-pouring-red-wine-in-glass-in-restaurant-3756623/

Dacă ești pasionat cu adevărat de vin vei putea să te bucuri de el indiferent de context. Pe de altă parte, vinul potrivit la momentul potrivit va putea complimenta orice experiență și o transforma într-una cu adevărat specială. 


De preferat va fi să nu faci această alegere după ureche, ci să iei în calcul aspecte importante, de exemplu tipul de vin, cadrul social, dar mai ales mâncarea pe care urmează să o consumi/consumați. Acestea fiind spuse, toate vinurile merită atenția ta, dar la momente diferite. Noi te învățăm cum să potrivești vinul cu momentul! 

 

Un prânz oficial/de afaceri 

În cadrul unui prânz cu o oarecare miză socială sau financiară, nu prea îți va da mâna să faci experimente, așadar noi îți recomandăm să mergi la sigur. Cum poți face asta? Simplu, în funcție de mâncare, dar și de corpolența vinului. 


Pentru o astfel de ocazie te sfătuim să nu alegi un vin cu o corpolență mare, cum pot fi unele vinuri roșii, mai ales dacă ai de gând să te întorci la birou să mai lucrezi, Așadar, alege un vin cu o corpolență medie sau scăzută, de obicei un vin alb sau unul roșu mai tânăr sau proaspăt. 


Acest tip de vin se asociază din punct de vedere culinar cu preparatele mai slabe, precum cele vegetariene, salatele, aperitivele sau peștele. Dacă ai ales un preparat cu o carne mai slabă, pizza sau paste, se va prtivi foarte bine și un vin de corpolență medie. 


Uite și câteva exemple: 


Carne de pasăre (pui sau curcan) - vin alb sec sau demisec;
Carne de porc slabă - vinuri roșii ușoare, de exemplu un Pinot Noir:
Carne de vită mai slabă - vinuri roșii demiseci sau seci, fie ușoare, fie mediu-corpolente. Aciditatea vinului să fie ușor mai ridicată, ca la un Merlot sau Cabernet ce provine dintr-o regiune cu climă mai rece;
Carne de miel - vin roșu ușor;
Pește și fructe de mare - vinuri albe demiseci sau seci, de exemplu Muscat Ottonel, Riesling sau chiar un rose prietenos. 

 

 

O întâlnire informală/un grătar


Întâlnirile informale, de obicei între prieteni și familie sunt mai relaxate și oricum fiecare bea ce vrea la astfel de eveniment. Dar avem cu siguranță recomandări și-n acest caz. 


Dacă, de pildă, ieși la o întâlnire cu prietenii/colegii de muncă în jurul prânzului sau seara, ai putea miza pe un vin mai ușor, de exemplu un rose. Se potrivesc cu o mulțime de feluri de mâncare și chiar și la terasă pot înlocui cu succes berea, chiar și când vremea este deosebit de caldă. 


Apropo de vreme, merită să iei în calcul și acest aspect. Dacă e vară și te doboară căldura, alege cu încredere vinurile răcoritoare, eventual cu arome de fructe. Tot când e cald poți aborda mai ușor și vinurile spumante. Dacă e frig afară, cel mai probabil nu vei fi la terasă sau la grătar, deci mizează pe un roșu cât mai corpolent și cu un conținut mai mare de alcool, numai bun ca să te încălzești cu el, de exemplu un Shiraz.


Dacă totuși e cald și ai ieșit la grătar și servești carne mai grasă, roșie, eventual de vânat, mizează cu încredere pe vinurile roșii seci, corpolente, robuste și taninoase, mai ales învechite. Aici vorbim de un Cabernet Sauvignon sau un vin făcut în Bordeaux. 


O cină importantă 

Fie că vorbim de sărbătorirea unui eveniment important (aniversare, logodnă) sau încheierea unui contract, de preferat va fi să alegi un vin maturat și învechit pentru a marca ocazia. 


Vom discuta cel mai probabil despre feluri de mâncare gourmet, ceva mai pretențioase. Iată câteva exemple de asocieri: 


Fructe de mare sau sushi - vinuri albe seci;
Aperitive, eventual cu prosciutto - vinuri roșii seci;
Vânat - vinuri roșii seci;
Pește - vinuri albe seci;

Iubitorii de vin vor servi cel mai probabil și un platou cu brânzeturi. Iată cum să alegi vinul în funcție de tipul de brânză: 


Vin rose sec sau spumant rose pentru brânzeturi proaspete, de exemplu Burrata sau Feta;

Vinuri roșii cu multe taninuri pentru brânzeturile maturate, de exemplu Cheddar, Gouda, Emmental;

Vin de Porto sau un sherry dulce pentru brânzeturi precum Gorgonzola sau Roquefort. 

O cină romantică 

La fel de importantă, dar ceva mai intimă, și în cazul unei cine romantice va conta vinul. Sigur, toată lumea se va grăbi să recomande un vin roșu sec, de preferat ceva mai corpolent și cu un conținut mai mare de alcool. Ce-i drept, acest tip de vin se va potrivi de minune cu majoritatea deserturilor, mai ales cu cele cu ciocolată. 


Te poți ghida după sugestiile de mai sus în ceea ce privește mâncarea și vinul. Totuși, dacă vrei doar să ciuguliți ceva și îi servești jumătății un platou cu gustări, pe bază de brânzeturi, legume, carne crud-uscată, poți alege și un rose sec. 


Dacă vrei să împaci utilul cu plăcutul, aruncă o privire și pe zona de Deals. S-ar putea să te surprindem plăcut!