Tipuri de vin. Caracteristici, recomandări, greșeli de evitat

Spune-mi ce tip de vin bei ca să-ți spun cine ești! Ei bine, poate că zicala asta se aplică în cazul profesioniștilor, dar pasionații, mai ales cei care sunt novici, vor avea dificultăți în a defini exact vinul pe care-l beau. Asta pentru că tipul de vin este influențat de foarte multe aspecte. Vei răspunde în funcție de culoare, numele țării sau regiunii, numele soiului, concentrația de zahăr sau numele dat din motive de marketing? 


Ca să te ajutăm să elucidezi misterul de mai sus, îți vom oferi în cele ce urmează un ghid pentru clasificarea tipurilor de vin; la final, o să-ți spunem cum să alegi vinul ca un profesionist sau cel puțin ca un pasionat care a mai învățat câte ceva între timp! 


Cum se clasifică vinurile?

Toate vinurile din lume și implicit toate vinurile de la noi de pe site pot fi clasificate în funcție de o serie de criterii. Vom încerca să ți le prezentăm în ordinea importanței! 


În funcție de culoare 

Culoarea este primul aspect pe care-l vei observa atunci când vine vorba despre vinuri, așadar, vom începe cu el. Pe scurt, vinurile pot fi de trei feluri: vin roșu, vin alb și vin rose


Atenție mare, însă, elementul care dă culoare vinului nu este strugurele în sine, ci coaja acestuia. Astfel, deși în general oamenii cred că doar vinurile roșii sunt făcute din struguri roșii (negri) adevărul este că și vinul alb se poate produce tot din același tip de struguri. În acest caz, mustul care a fost obținut din strugurii roșii nu va rămâne în contact cu pielița de la bobul de strugure. 


Să revenim totuși la culoarea vinului: 

  • Roșu, culoare care poate varia ca intensitate în funcție de timpul în care mustul stă în contact cu pielița strugurilor. Printre cele mai cunoscute tipuri de vin roșu se numără: Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot, Malbec, Shiraz;
  • Alb, cel mai probabil din soiuri de struguri precum Riesling, Muscat Ottonel sau Sauvignon Blanc. Dintre tipurile de vin alb noi preferăm și Chardonnay;
  • Rose, produs tot din soiuri de struguri roșii. Se obține din mustul care rămâne pentru foarte scurtă vreme în contact cu pielița strugurilor. Cele mai cunoscute tipuri de vin rose sunt: Merlot Rose sau Cabernet Sauvignon Rose. 

Așadar, care este cel mai bun vin? Roșu, alb sau rose? Depinde de gusturile tale! 


În funcție de gradul de maturare a strugurilor/calitatea strugurilor

Așa cum probabil te așteptai, calitatea, dar și gradul de maturare a strugurilor au un cuvânt destul de important atunci când vine vorba despre calitatea vinului. Și în acest caz, discutăm tot despre trei categorii distincte: 

  • Vin de masă, destinat consumului curent, cu o tărie alcoolică de obicei cuprinsă între 8,5 și 9,5%;
  • Vin de calitate superioară, cel care are pe etichetă notat IG cu tot cu indicații despre proveniența geografică și soiul de struguri din care a fost produs. Are o tărie care începe de la cel puțin 9,5%;
  • Vin de origine controlată, care poartă denumirea DOC sau DOCG, adică de origine controlată cu trepte de calitate. Sunt cele mai bune vinuri de pe piață, cu tărie alcoolică de cel puțin 11% și conținut de zaharuri de 190 grame per litru. Pe etichetă, găsești informații atât despre podgorie și soi, cât și despre modul de cultură. În funcție de țara de origine, denumirea poate fi diferită. 

În funcție de efervescență/conținut de dioxid de carbon 


În funcție de prezența sau absența dioxidului de carbon, vinurile pot fi clasificate în: 

  • Spumante, adică cele acidulate, cu bule, obținute în urma unui proces complex de fermentare;
  • Linistite, cele care nu conțin dioxid de carbon, deci nici au bule. 


În funcție de cantitatea de zaharuri 

Cantitatea de zaharuri va influența în primul rând gustul unui vin. Evident, ne referim la cantitatea de zaharuri reziduale, adică acelea rămase în vin după ce procesul de fermentare s-a încheiat și zahărul s-a transformat în alcool. 


Astfel, putem discuta despre:

  • Vin sec–are un conținut de zaharuri de până la 4 grame pe litru;
  • Vin demisec–are un conținut de zaharuri între 4 și 12 grame pe litru;
  • Vin demidulce–are un conținut de zaharuri între 12 și 50 grame pe litru;
  • Vin dulce–are un conținut de zaharuri de peste 50 grame pe litru. 

Desigur, aroma vinului va fi influențată și de aspecte precum soiul de struguri și zona din care strugurii au fost recoltați. 


În funcție de soiul de struguri

Apropo de soi, în funcție de soiul de struguri utilizat, vom discuta despre vinuri foarte diferite. Care este cel mai bun soi de struguri pentru vin? Din nou, este o chestiune de gust, care ține mai degrabă de preferințe. 

Putem totuși să-ți spunem care sunt cele mai cunoscute: Muscat Ottonel, Riesling, Chardonnay, Merlot, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon sau Sauvignon Blanc. 

Ca soiuri de vinuri românești putem enumera: Grasa de Cotnari, Tămâioasa Românească sau Feteasca Regală/Albă/Neagră, Negru de Drăgășani. Ce tipuri de vin românesc îți plac ție? 

 

În funcție de conținutul de alcool 

O să-ți dai seama destul de repede dacă bei un vin consitent sau unul ceva mai tânăr sau mai proaspăt, dar îți vom explica și cum să le clasifici în funcție de tărie: 

  • cu corp plin, adică un vin cu o cantitate mare de alcool;
  • cu corp mediu;
  • cu corp ușor, potrivit mai ales pentru începători, deoarece tăria nu influențează prea mult gustul. 

În funcție de timpul de maturare/învechire 


Maturarea sau învechirea vinului se face, de obicei, în recipiente de mari dimensiuni, de exemplu, în tancuri și butoaie, dar și în sticlă. Îndeosebi, vinul roșu poate fi maturat și în butoaie de stejar, cunoscute sub denumirea de barrique, iar acest detaliu va fi inclus cu siguranță pe eticheta sticlei de vin. 


Merită menționat și faptul că în colecția cramei pot exista vinuri din aceeași podgorie, dar de o calitate foarte diferită în funcție de anul în care au fost obținute. Tocmai de aceea vinurile de colecție sunt doar cele produse în cei mai buni ani pentru struguri. 

 

În funcție de momentul în care sunt consumate 

Deși nu este neapărat o regulă, vinurile pot fi clasificate și în funcție de momentul în care le vei consuma, după cum urmează: 

  • vin aperitiv;
  • vin pop, de obicei, vinuri fructate;
  • vin pentru desert, de obicei, cele dulci. 

Greșeli de evitat când alegi tipul de vin

Sursa foto:https://unsplash.com

Cauți tipuri de vin roșu sec sau mai degrabă ceva spumant? Nu contează neapărat ce tip de vin cauți, ci cum faci să le găsești. Iată ce erori poți evita: 


Nu verifici eticheta

Fii sincer, înainte de a descoperi acest articol, citeai cu atenție eticheta? Probabil că nu. Și uite așa ratezi informații despre soiul de struguri sau indicația geografică. Ți-am vorbit deja despre DOC, adică vinurile de origine controlată, iar acum îți vom spune mai multe despre cele notate cu IG sau indicație geografică protejată: acest termen se referă la cantitatea de struguri proveniți din zona notată pe etichetă. Dacă un vin este notat cu IG înseamnă că în jur de 85% din struguri chiar au fost recoltați din zona respectivă. 


Nu iei în calcul și prețul 

Cât dai pe vin, atâta face! Cu alte cuvinte, dacă un vin este destul de ieftin, cel mai probabil nu va avea un gust extraordinar. Dar asta nu înseamnă că un vin foarte scump, poate cel mai scump pentru vânzător, va fi și vinul potrivit pentru tine. Astfel, există vinuri bunicele spre bune și la prețuri mici. Ai putea să selectezi un vin cu un cost mediu, dar pe gustul tău. 


Te lași păcălit de premii 

Vei descoperi și multe sticle de vin care au trecute pe etichetă diverse premii câștigate la concursuri internationale sau detalii precum proveniență de la anumite conace sau moșii. De multe ori, aceste aspecte sunt trecute acolo din rațiuni de marketing, din moment ce la foarte multe concursuri jurații sunt amatori nu neapărat experți în ale vinului. Deci, nu te lăsa păcălit. 


Nu te gândești la ce vei mânca

Ți-am explicat deja cum să alegi vinul potrivit în funcție de ocazie, iar în articolul respectiv insistam asupra importanței preparatului pe care urmează să-l servești. Dacă nu potrivești vinul cu mâncarea nu te vei bucura cu adevărat de ele. Ba chiar unele combinații vor înrăutăți experiența gustativă. 


Cel mai bun lucru pe care-l poți face este să-ți pese de ceea ce urmează să bei și să-ți dai puțin interesul! Ne vei mulțumi cu siguranță! 

 

 

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/Cj4CWKQllOM