vin bun

Nouă ne place să credem că există un tip de vin pentru oricine, așadar cel mai bun vin roșu, rosé, alb sau spumant este cel care-ți place ție. Deși, ceea ce am spus mai sus este aplicabil în majoritatea cazurilor, în cele ce urmează intrăm puțin în detalii și te învățăm cum să recunoști un vin cu adevărat de calitate. Cine știe, poate în acest fel te vom ajuta să descoperi un nou favorit. Să tot cumperi vin online în aceste condiții, nu? 

 

Cum recunoști un vin bun?

Cum recunoști un vin bun: criterii de selecție

Recipient

Dop

Conținutul de zahăr

Eticheta

Conținutul de dioxid de sulf

Culoarea

Mirosul

Alcool și tanini


Cum recunoști un vin bun: criterii de selecție

Există multe aspecte pe care le poți lua în calcul atunci când alegi un vin, dar, în general, vei pune accentul pe tipurile de vin, ocazie, soi sau țara de origine, de exemplu. Desigur, dacă vrei să aprofundezi subiectul, află și cum se face vinul


Acestea fiind zise, toate vinurile pot fi catalogate drept bune sau chiar foarte bune, dacă le alegi și în funcție de context. Nu putem neapărat să-ți spunem care este cel mai bun vin românesc sau cel mai bun vin roșu, deoarece asta este o chestiune de gust, dar ia în calcul criteriile următoare de selecție și cu siguranță vei repera mai repede un vin cu o calitate crescută! 

Recipient

În general, vei găsi vinurile bune în sticle și foarte rar în cutii. De cele mai multe ori, vinul la cutie va fi folosit pentru marinade sau pentru zilele în care vrei să bei vin doar ca să te răcorești, nu neapărat că să te bucuri de el. Foarte puțin probabil să găsești un vin bun rosé la cutie. 

Dop

La sticlele de vin, vei descoperi două tipuri de dopuri: cel clasic din plută și cel înșurubabil. De obicei, un dop înșurubabil e dovada că ai de-a face cu un vin proaspăt. Un astfel de vin va fi unul tânăr și care este gata pentru consum, fără a fi lăsat la învechit. 


Vinurile vechi, în cazul cărora este necesară menținerea gustului pe o perioadă mai lungă de timp, vor avea întotdeauna un dop din plută naturală. Atenție, însă! Miroase dopul. Dacă are o aromă neplăcută, mai mult ca sigur și restul vinului a fost contaminat. 

Conținutul de zahăr

Ca să-ți dai seama care este conținutul de zahăr dintr-un vin, tot ce trebuie să faci este să studiezi eticheta. Vinul sec va avea un conținut de zahăr de până la 4 grame pe litru, cel demisec de până la 18 grame pe litru și cel demidulce până la 45 de grame pe litru. Dacă vei descoperi că vinul are un conținut de zahăr mai mare, ai de-a face cu un vin de desert. Acesta este un vin bun pentru cadou dacă persoana care-l va primi este pasionată de deserturi, de exemplu. 


Trebuie să reții că vinul sec se obține prin fermentarea completă a zahărului natural din strugure, iar celelalte tipuri prin fermentare parțială. 

Eticheta

Am vorbit deja mai sus despre etichetă, dar iată tot ce trebuie să conțină ea: numele producătorului, anul recoltării, crama și soiul de struguri. Anul recoltării poate fi destul de important: de obicei, de vinurile albe trebuie să te bucuri la unul sau doi ani după îmbuteliere, iar de cele roșii, după doi sau trei ani. Desigur, dacă vinul este unul deosebit de bun, poate fi băut și după 10 ani sau mai mult. 


Regiunea în care a fost produs vinul poate juca și ea un rol deosebit de important. Clima poate influența calitatea strugurilor, deci și gustul vinului. 


Dacă ai de gând să cumperi un cupaj, eticheta trebuie să descrie exact care este proporția fiecăruia dintre soiurile folosite. Dacă informațiile de pe etichetă nu sunt exacte, renunță la achiziția acelui vin. Un vin bun românesc a cărui etichetă ne place este și Liliac Titan Fetească Neagra. Este un vin roșu bun și foarte ușor de băut. 


Conținutul de dioxid de sulf

Toate vinurile conțin dioxid de sulf, de la cele mai ieftine la cele de elită. Este un conservant folosit pentru a preveni degradarea sau deteriorarea vinurilor.

Culoarea 

În primul rând, culoarea trebuie să corespundă cu tipul de vin pe care vrei să-l cumperi. Cu alte cuvinte, un vin rosé bun nu poate avea aceeași culoare ca unul roșu. Evident, culoarea vinului va fi influențată de tipul de strugure și de perioada de fermentare. 


În funcție de culoare, îți vei da seama și de vârsta vinului. De exemplu, un vin alb tânăr va fi mai degrabă de culoare galben pal. Dacă are o nuanță prea intensă, cel mai probabil este oxidat. În aceeași ordine de idei, dacă un vin roșu are o tentă oarecum violet, este un vin tânăr care nu va fi la fel de bun cu preparate din carne roșie. În acest caz, se recomandă o variantă mai învechită. 

Mirosul 

Desigur, nu poți mirosi vinurile cumpărate online și în majoritatea cazurilor nici pe cele din magazin. Dacă atunci când deschizi vinul acasă acesta miroase a flori sau fructe, ai de-a face cu un vin bun. În cazul în care vinul miroase a oțet… este clar că trebuie să-l eviți și-l poți returna vânzătorului. 


Vezi și cum se potrivesc mirosul și gustul. Dacă detectezi o aromă pregnantă de lemn, probabil vinul nu a fost aerat în mod corespunzător și conține elemente care-i vor afecta aroma. Dacă-l lași să se aerisească în pahar timp de 10-15 minute este posibil să observi că vinul se deschide și vei simți mirosuri noi, plăcute.


Alcool și tanini

Câte grade are un vin bun? Din nou, depinde de gusturi. În general, un vin cu un conținut de alcool și taninuri adecvat nu va fi unul astringent și nu-ți va „usca“ gura. De asemenea, gustul este recomandat să persiste pentru cel puțin 10 secunde, mai ales în cazul vinurilor de calitate. 


În plus, dacă aroma nu se dezvoltă și nu simți și alte ingrediente pe măsură ce savurezi vinul, ai de-a face cu o băutură simplă și fără prea mare valoare. 


Un vin bun este un vin echilibrat, mai exact nu vor ieși în evidență aciditatea, conținutul de tanini sau cel de alcool. 


De gust nu ți-am zis nimic pentru că fiecare vin are gustul propriu și probabil ai deja un preferat în ceea ce privește acest aspect. Dacă vrei să te bucuri de un vin bun, și în același timp să faci un bine, descoperă și wine for good