Câte calorii are vinul? Informații despre valorile nutriționale în funcție de sortiment

 

Chiar te interesează câte calorii are vinul? Dacă tocmai te-ai apucat de sală și de o dietă mai specială, te înțelegem. Trebuie să știi că dacă nu ești cine știe ce băutor, adică nu bei o sticlă de vin roșu în fiecare seară, nu ai de ce să îți faci griji în privința caloriilor pe care le conține vinul. Totuși, dacă vrei să fii atent la dietă și să acorzi mai multă importanță valorilor nutriționale, îți putem explica și cum să calculezi caloriile din vin. 

 

Legătura dintre alcool și vin 

Indiferent de țara de origine, toate vinurile se fac la fel: prin fermentarea mustului din struguri. Problema apare atunci când vorbim despre alcool. Cu alte cuvinte, vinul conține calorii din alcool și, așa cum se repetă obsesiv și la TV, consumul excesiv de alcool dăunează grav sănătății, și tot consumul excesiv de alcool te ajută să crești în greutate. Asta e, n-ai ce să-i faci, chiar dacă treci pe vin alb


Da, contează și sortimentul, dar destul de puțin. De exemplu, 50 de ml de vin roșu conțin aproximativ 150 de calorii, dar 150 de ml de alb au doar 100. Deci câte calorii are vinul alb? În principiu, mai puține! Cu toate acestea, este bine să eviți vinul spumant dacă vrei să slăbești. Acesta prezintă un conținut mai ridicat de zahăr obținut natural din procesul de vinificare. 


Deci câte calorii are un pahar de vin? Depinde ce, cât pui în pahar, și de câte ori. 


Așadar, logic va fi ca, cu cât vinurile au o concentrație mai mare de alcool, cu atât vor fi mai bogate în calorii. Fii atent, zahărul are 4 calorii per gram, iar alcoolul are 7, ceea ce înseamnă că un vin dulce, deci cu mai mult zahăr, va avea mai puțin calorii decât un vin sec, de exemplu. Deci, dacă nu vrei să te îngrași, atenție la concentrația de alcool. 


Trebuie să știi că rose-ul este cel mai puțin caloric, cu 70 - 80 de calorii pe 100 ml. 


Exemple de vin și calorii în funcție de sortiment

Uite care sunt unele dintre cele mai populare vinuri și cât de multe calorii au fiecare: 

Vin alb dulce 

Începem cu vinul alb și dulce, slab alcoolizat. În această categorie se încadrează vinuri precum German Spatlese Riesling, Grüner Veltliner sau Moscato D’Asti. Un pahar de vin de 150 ml, cu o concentrație de 6-9 alc/vol, va avea între 111 și 147 de calorii. 


Apoi avem vin alb dulce, puternic alcoolizat. În această categorie se încadrează  Purcari Ice wine, Silvaner, Gewürztraminer, Malvasia. Un pahar de vin de 150 ml, cu o concentrație de 9-12 alc/vol, va avea între 177 și 213 calorii. 


Vin alb sec


Trecem la vinul alb sec, slab alcoolizat. Aici discutăm despre Pinot Blanc, Pinot Grigio, Vinho Verde, Muscadet, Grenache Blanc. Un pahar de vin de 150 ml, cu o concentrație de 9-12 alc/vol, va avea între 107 și 143 de calorii. 

Apoi avem vin alb sec, puternic alcoolizat. Cel mai probabil ai auzit de Sauvignon Blanc, Chenin Blanc, Chardonnay, Muscadet, Pinot Blanc, Marsanne. Un pahar de vin de 150 ml, cu o concentrație de 12-14 alc/vol, va avea între 153 și 173 de calorii. 


Vin roșu 

La vinul roșu e mai simplu. Îl avem întâi pe cel roșu slab alcoolizat. Aici discutăm despre orice vin sec cu o concentrație de alcool sub 13,5 %, deci Syrah, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, de exemplu. Un pahar de vin de 150 ml, cu o concentrație de 11-13,5 alc/vol, va avea între 135 și 165 de calorii. 


Apoi avem vinul roșu, puternic alcoolizat, deci cam aceleași soiuri ca mai sus, dar cu o concentrație de alcool mai mare. Un pahar de vin de 150 ml, cu o concentrație de 13,5-16 alc/vol, va avea între 165 și 195 de calorii. 


Vin spumant

Cum spuneam și mai sus, conține calorii și din zahăr, în jur de 8,5, mai ales dacă este Brut Cava sau Brut Champagne. Un pahar de vin spumant de 150 ml, cu o concentrație de 12,5 alc/vol, va avea în jur de 158 de calorii. 


Vin dulce pentru desert

Doar din faptul că este asociat cu desertul ar fi cazul să-ți dai seama că te va îngrășa mai tare! Aici intră Vin de Constance, Porto și tipurile de Sherry dulce. Un pahar de vin de 150 ml, cu o concentrație de 14-21 alc/vol va avea în jur de 189 - 275 de calorii. 


Vrei să-ți faci singur calculele pentru fiecare pahar de vin în parte? Iată cum poți face asta.

Calcule

Pentru a obține caloriile din alcool trebuie să înmulțești numărul de ml din paharul de vin cu concentrația de alcool ori șapte. 


Poți face calculul și pentru caloriile din carbohidrați astfel: concentrația de zahăr ori paharul de vin (exprimat în litri) ori patru. 


Caloriile din alcool adunate cu cele de carbohidrați te conduc către totalul de calorii dintr-un pahar de vin. 


Este cazul să-ți faci griji pentru caloriile dintr-un pahar de vin? Cel mai probabil nu, mai ales dacă bei vin în mod responsabil, ai o dietă echilibrată și mai faci și din când în când mișcare.

 

 

Sursa foto: https://www.pexels.com