paste si vin

Combinația dintre vin și paste este una clasică ce ne aduce aminte de cine cu prietenii, întâlniri de afaceri, mese în familie sau, de ce nu, o cină romantică alături de partener sau parteneră. Valoarea acestei combinații este dată tocmai de versatilitatea ei, existând un număr extraordinar de mare de asocieri între tipuril de paste și tipuri de vin. 


Și totuși, asta nu înseamnă că fiecare combinație va fi una câștigătoare! Dacă vrei să te bucuri de o masă cu adevărat specială, te sfătuim să iei în calcul și recomandările specialiștilor. Iată care sunt acestea: 

 

Regula de aur

Deși combinația se cheamă paste cu vin, vinul nu se alege în funcție de paste. Pastele în sine nu au o aromă, elementul care le face remarcate fiind de fapt sosul. Așadar, atunci când alegem vinul potrivit trebuie să ne gândim la componența sosului. 


De aici lucrurile devin mult mai simple. Ai paste cu carne și tomate, deci sos roșu, alegi un vin roșu. Sosul este ceva mai light și carnea este de pește sau fructe de mare? Mergi cu încredere pe un vin alb sau unul rose. E simplu, un sos roșu cu o aciditatea mare va avea nevoie tot de un vin cu nivel de aciditate egal sau mai mare. În cazul sosurilor cremoase se recomandă vinurile albe seci pentru a mai tempera aroma bogată a sosului. 


Desigur, poți merge mult mai în profunzimi și să alegi un vin care este originar din aceeași regiune ca rețeta de paste, dar deja tindem să ne complicăm. 


Alegeri în funcție de tipul vinului 

Până la urmă suntem un site care vinde vin, nu paste, așa că îți vom oferi mai întâi câteva sugestii în funcție de tipul vinului: 


Pentru vinul roșu 

Vinul roșu se potrivește de minune cu pastele care au în componența sosului carne sau brânzeturi. Desigur, ai putea folosi vinul și pentru prepararea sosului. De preferat va fi să alegi un vin roșu mai slab alcoolizat și ceva mai tânăr pentru a fi servit cu paste. 


Pe de altă parte, dacă sosul de tomate este foarte gros, îți recomandăm un vin ceva mai acid și mai savuros, de exemplu un Cabernet Sauvignon. Conținutul său ridicat de acid va completa frumos aciditatea din roșii. 


Pentru vinul alb

Vinul alb, mai ales cel alb sec, va complimenta deosebit de bine pastele cu specific marin. Tot vinul alb se recomandă și în cazul pastelor cu specific mediteranean, de exemplu spaghetele cu busuioc proaspăt și sos de tomate. 


Dacă sosul este unul cremos, de pildă cel de la spaghetti carbonara sau ceva pe bază de ciuperci, brânză sau pesto verde, mizează cu încredere pe un Chardonnay. 

Pentru vinul rose

În cazul vinului rose funcționează aproape aceleași reguli ca în cazul vinului alb. Totuși, ai grijă să nu alegi unul prea dulce. Din nou, te sfătuim să bei vin rose atunci când mănânci paste cu un sos destul de simplu, de pildă cu pește sau cu sos de tomate. 


Dacă alegi un tip de vin ceva mai fructat, probabil te bucuri de sosuri pe bază de smântână sau brânzeturi. Se va potrivi perfect cu pastele cu busuioc și pesto! 


Alegeri în funcție de tipul pastelor 

Bine, bine, dar eu mai întâi am făcut pastele și de abia acum aleg vinul. Nu-i nimic, te putem ajuta și în această situație. Iată ce vin vin să alegi în funcție de tipul de paste: 

 

Paste cu sos roșu de tomate 

Așa cum ziceam și mai sus, pastele cu sos roșu au arome puternice și se asociază cu cărnuri bogate, de pildă carnea de vită. De aceea vinul roșu cu a sa aromă intensă este candidatul ideal! 


Paste cu sos de brânză 

Majoritatea rețetelor italienești sunt bazate pe sosuri cu brânză, cele mai celebre fiind cele cu parmezan sau gorgonzola. În acest caz se recomandă și vinurile albe, onctuoase, de pildă Chardonnay de care ți-am zis și mai sus, sau Viognier


Paste cu sos de ciuperci

Aici vorbim despre arome oarecum pământești, cele care se combină foarte bine cu un vin ceva mai tânăr, dar cu arome complexe. În sensul ăsta îți recomandăm un Pinot Noir


Paste cu sos marinara

Pentru pastele cu sos marinara se recomandă vinurile albe, mai ales dacă printre ingrediente se numără homarul, stridiile sau crabul. În cazul crabului ai putea chiar să alegi un spumant brut. 


Paste cu sos picant 

Dacă ești un iubitor al pastelor cu sos picant, de exemplu aglio olio e peperoncino sau arrabbiata, ai de ales între vinurile albe seci, aici ne gândim la un Riesling, sau un vin roșu rustic, italian. 

Bănuiesc că ți-am făcut deja și foame și sete. Poftă/sete bună!