Utilizam cookies pentru ca dumneavostra sa aveti o experienta cat mai placuta. Pentru a ne conforma noii directive e-Privacy, trebuie sa primim acordul dumneavosatra pentru a seta cookie-urile. Afla mai multe.
Top 5 vinuri frantuzeati recomandate pentru fiecare ocazie
Ți-am povestit deja despre cum să alegi vinul potrivit în funcție de ocazie, așadar astăzi ne vom concentra asupra vinurilor care nu necesită o anumită ocazie pentru a fi savurate, ci se potrivesc în absolut orice moment. De data asta ne-am hotărât să abordăm vinurile franțuzești, cu a lor bogată istorie. Află din cele ce urmează care sunt top 5 vinuri franțuzești celebre pe care trebuie să le încerci cel puțin o dată în viață.
O singură mențiune mai avem! Vinurile franțuzești bune nu sunt neapărat și cele mai scumpe vinuri franțuzești sau cele mai vechi vinuri franțuzești!
Istoria vinului din Franța
Înainte de a-ți spune ce să bei, ne-ar plăcea să-ți spunem și de ce să bei vinurile respective. Așadar, vom începe prin a-ți oferi mai multe informații despre vinurile franțuzești. Regiunile viticole din Franța sunt 11 la număr: Valea Loarei, Beaujolais. Bordeaux, Sud-Est, Champagne, Alsacia, Burgundia, Jura Savoie, Côtes Du Rhône, Provence și Corsica și Langedoc Rousillon. Toate vinurile franțuzești renumite sunt originare din aceste zone.
Istoria vinificației începe în Franța în jurul secolului al VI-lea î.Hr, atunci când coloniștii greci ocupă Galia de Sud. Totuși, sistemul care avea să definească regiunile viticole și caracteristicile lor diferite apare de abia în 1935. Acesta protejează calitatea produselor și previne frauda și se numește Appellation d'origine contrôlée sau AOC.
Top 5 vinuri franțuzești pe care merită să le încerci
Ne mândrim cu faptul că suntem vânzători de vinuri franțuzești în București și în restul țării, tocmai de aceea vinurile de pe această listă sau variante ale lor se găsesc la noi pe site! Iată ce merită să încerci:
Charmes de Kirwan Margaux
Începem lista, cum altfel, cu vinurile franțuzești roșii, reprezentate în acest caz de Charmes de Kirwan - Margaux, un cupaj de Merlot (40%), Cabernet Sauvignon (43%), Cabernet franc (10%) și Petit Verdot (7%). Se remarcă datorită culorii roșu spre rubiniu închis și are un buchet deosebit, în care remarcăm note de vișine, mure, coacăze negre și roșii.
Gustul este unul complex, dar echilibrat, destul de proaspăt, scos în evidență de aromele de lemn dulce. Prezintă un post gust prelung, poate puțin condimentat. Se servește cu miel, brânzeturi maturate, dure sau semi-dure, dar și cu deserturi pe bază de ciocolată.
Chateau Lafite Rothschild 1er Grand Cru Classe 2015/2017
Multe topuri de vinuri, nu neapărat franțuzești, încep cu celebrul Chateau Lafite Rothschild 1er Grand Cru Classe 2015 sau cu versiuena din 2017. Fabricat în regiunea Bordeaux, acest cupaj de Cabernet Sauvignon 80-95%, Merlot 5-20%, Cabernet franc 0-5% și Petit Verdot merită cu siguranță atenția oricărui pasionat de vinuri bune franțuzești.
Aromele predominante sunt cele de fructe de pădure roșii și nerge, dar nu trec neobservate nici notele de trufe, cedru, tutun, sau diverse condimente. Recomandăm consumul după ce a fost învechit cel puțin 15 ani.
Louis Roederer, Cristal
Trecem pe vinuri spumante și vorbim despre Louis Roederer Cristal, un spumant brut din regiunea Champagne. Șampania are în componență 60% Pinot Noir și 40% Chardonnay. Textura sa este una mătăsoasă și netedă, iar aromele fructate, notele citrice și stilul brut îl fac greu de uitat.
Poate fi conservat pentru cel puțin 20 de ani, fără ca acest proces să-i afecteze calitatea sau prospețimea.
Château La Fleur-Pétrus
Fabricat în regiunea Pomerol, pe malul drept al Bordeaux, Château La Fleur-Pétrus are în componență Merlot, Petit Verdot și Cabernet Franc și este recunoscut drept un vin complex, cu un corp plin.
Se remarcă datorită aromelor de petale de trandafir, alune, căpșuni, sau chiar lavandă. Are un post gust lung și o textură foarte plăcută. Se îmbătrânește de obicei pentru cel puțin opt sau 12 ani.
Dom Perignon
Încheiem lista cu celebrul Dom Perignon Blanc, o șampanie de epocă, denumită după un călugăr benedictin de secol XVII. Tot un cupaj, Dom Perignon are în componență 60% Chardonnay și Pinot Noir, 40%.
Atenție mare, fiecare sticlă conține struguri dintr-un singur an! Vinul se remarcă datorită aromelor de migdale, flori uscate și cacao, iar buchetul său este unul proaspăt și elegant.
Așa-i că ți-am făcut sete și că n-ai nevoie de o ocazie specială pentru a te bucura de aceste vinuri?